Vandaag is het Darwin Day.

Met ‘survival of the fittest’ bedoelde Darwin niet dat de stérkste overleeft, maar dat de soort die zich het beste aanpast overleeft.

  

Hoe ga jij om met veranderingen? Ben je iemand die zich makkelijk aanpast of heb je soms wat tijd nodig om een verandering te accepteren? Ik denk dat iedereen zich wel aan kan passen als er iets drastisch ingrijpends gebeurd in je omgeving. Om te overleven pas je je dan instinctief aan. We leven in een tijd waarbij we ons niet meer aan hoeven te passen om letterlijk te overleven, er is genoeg voor iedereen. De enige aanpassingen die we nu doen zijn vooral de keuzes die we maken om ons eigen leven in te vullen.

 

Je past je elke dag aan. Als er ergens file is, rijd je een andere route. Als er iemand ziek is op het werk, val je voor die persoon in. Als het regent, neem je een paraplu mee naar buiten. Simpele dingen die je geen moeite kosten en die gemakkelijk te benoemen zijn. Actie aanpassingen noem ik ze. Maar je past je ook aan terwijl je het niet eens door hebt, die minder makkelijk te benoemen zijn. Deze momenten kunnen je veel energie kosten als de verandering of aanpassing niet goed bij je past. Zoals bijvoorbeeld stelselmatig overwerken. Of andere veranderingen die je gezondheid niet ten goede komen. Energie-rovende veranderingen.

 

Veranderingen waar je misschien niet zo snel aan denkt zijn de veranderingen in je eigen ik. Ik veranderingen. Het kunnen veranderingen zijn door iets wat je al op jonge leeftijd hebt meegemaakt of eigenschappen van jezelf die je niet meer laat zien. Door de mensen om je heen, het beeld van de maatschappij, het beeld wat wordt geschetst of omdat de dingen nou eenmaal zo horen. Zonder dat je het doorhebt! Stel dat je een droom hebt om ooit een camping te beginnen in het buitenland maar iemand in je naaste omgeving zegt dat het een slecht idee is, stop je met dromen. Als je grapjes maakt maar niemand lacht erom, stop je met grapjes maken.  Je kunt je ook afvragen of dit wel aan jou ligt, misschien is het wel de plek, de omgeving of de mensen waar je op dat moment bent? Ik heb iemand een tijdje geleden een inspirerend verhaal horen vertellen over een tas. Deze vrouw had in het verleden iets meegemaakt, waardoor ze zich ging veranderen en uiteindelijk zichzelf kwijtraakte. Zij had als tiener een tas gekocht. In haar ogen de mooiste tas die ze ooit gezien had. Tijdens een feestje hoorde ze mensen lachen en roddelen over haar tas. Zoals ze de tas eerst met fier om haar schouder droeg, begon ze de tas te verstoppen onder de tafel en niet snel daarna legde ze de tas aan de kant. Vanaf toen is ze zich meer en meer gaan gedragen naar hoe de buitenwereld haar wilde zien en vergat ze wie ze was.

 

Ik ben mijn vader verloren toen ik 12 jaar was. Een ingrijpende gebeurtenis in een gezin met 3 opgroeiende pubers. Ik heb vanaf toen een muur opgetrokken om niet meer emotioneel geraakt te worden. Maar kwam pas een tijdje geleden tot de ontdekking dat die muur vanaf beide kanten dicht was. Ik werd niet gekwetst maar stelde me ook niet kwetsbaar op. Zo’n inzicht is heel mooi omdat je er dan iets aan kan veranderen!

 

Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg. Deze zin komt de laatste tijd vaak bij mij naar boven. En als ik het denk, draai ik het meteen om: doe eens gek en wees jezelf! Omring je met mensen die je energie geven en waarbij je helemaal jezelf kunt zijn.

 

Kun jij altijd helemaal jezelf zijn? Vraag je je weleens af wie je zelf bent? Ben je weleens ergens mee gestopt of heb je je aangepast omdat het niet hoort of werd geaccepteerd? Heb je na het lezen van dit artikel een inzicht gekregen in een aanpassing van jezelf? Durf jij ze te delen in de comments?

 

Ciao!
Renske

 

Leuk dat je mijn blog hebt gelezen!

Ik ben 34 en op zoek naar mijn missie, een richting in mijn leven voor zelfontwikkeling. Ik volg David en Arjan van 365 dagen gelukkig, de dames Mabel en Crystal van HTBABW en tips en video’s van anderen coaches. Ik lees boeken over zelfontwikkeling en het starten van een webshop. Ik wil minder met mijn hoofd en meer met mijn gevoel beslissingen gaan nemen en daarbij met twee voeten op de grond blijven staan. Ik schrijf blogs over hoe ik op zoek ben naar mijn girlpower en ik wil jou hierbij inspireren. Ik ontwikkel een sieradenlijn waarbij ik sieraden met betekenis maak. Zodat je jouw girlpower kan dragen. Laat zien wie je bent!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *