Als moeder wil je alles perfect doen. Naast een eventuele baan wil je dat je huishouden op de rit is. Dat je tijd hebt voor je kinderen. Kan gaan sporten of tijd hebt voor een andere hobby. Bij kan kletsen met vriendinnen. Oh ja, en leuke dingen doen met je partner. We zijn allemaal super druk en de agenda zit helemaal volgepland. Een vakantie is dan een heerlijk moment om even bij te komen. Terug van vakantie wil je dat ontspannen gevoel vasthouden. Die ontspannen moeder blijven. Je wilt je kinderen aandacht geven. Maar ook tijd hebben voor al die andere dingen die je zo belangrijk vindt. Je wilt niet terugvallen naar die mopper-moeder. Welke oorzaken dit ook heeft. In deze blogpost deel ik mijn eigen ervaring en geef ik je tips om die perfecte moeder te blijven zonder te mopperen. Het kan namelijk ook anders.

 

                                                                                                                                       (illustratie Geertje Aalders)

 

Terug van vakantie. Nog heerlijk in die flow van vrijheid, niet-moet-alles-mag-modus. Nog even vakantie met de kinderen thuis voordat school weer begint. Ik neem me voor om niet in sommige patronen te vervallen van voor de vakantie. Ik wil die perfecte blije moeder die ik was op vakantie vasthouden. Ook thuis. Met drie net zo energieke jongens. Met alle regels en dingen die soms nou eenmaal moeten gebeuren thuis. En met 4 muren om ons heen.

Mopper moment

Voordat de vakantie begint is het vaak nogal hectisch. School loopt ten einde. Er is misschien wat vakantiestress en de kids zijn extra druk vanwege alle veranderingen. Doordat je zelf ook niet altijd veel kan hebben, ben je al snel aan het mopperen. Terug van vakantie neem je je voor om niet in die mopper-stand terug te vallen. Het moet ook anders kunnen. Maar zorgen dat je kids steeds maar prima doen wat jij wilt, is onmogelijk. Dat wil je ook niet. Het zijn kinderen, ze mogen alles en moeten niks. En toch komt er dat mopper moment.

 

De kinderen hadden nog een week vakantie voordat school weer begon. Ik was s’middags even een blokje om met onze hond. En bij terugkomst hadden de jongens de woonkamer omgebouwd tot hut met kussens en matrasjes. Op zich niet zo erg natuurlijk. Nu ik het schrijf denk ik ook echt: “Stel je niet zo aan”. Maar er gaat vaak een verhaal aan vooraf. Het is slechts een voorbeeld. Maar goed, ik had kortsluiting, baalde van wat ik zag en ging meteen in de mopper-stand:

 

“…jongens jullie weten dat ik liever niet al die kussens en matrasjes van boven op de grond heb!…Luna (onze hond) is enorm in de rui en dan komt alles onder de haren…dat weten jullie toch?!…had het dan even gevraagd…dan had ik jullie geholpen….wie heeft het verzonnen?….ga het maar opruimen!….kom op sjouwen met je spierballen….nee niet alweer je skeelers aan gaan trekken…daar ligt nog een kussen….moet ik nou de rest voor jullie op gaan ruimen?….ja hoor mama doet het wel….geven jullie nog eens antwoord?…..willen jullie dit niet meer doen?….vraag het gewoon eerst even aan mij als je zo’n leuk idee hebt….dan stofzuig ik eerst even….en haal ik zelfs extra kleedjes voor jullie….ja mama oké mama…we zullen het niet meer doen…eeeeeennn weg zijn ze met hun skeelers aan.”

 

Er komt een moment dat je kids/de hond/je partner iets doet wat je niet bevalt en daar ga je… Je hoort jezelf mopperen. Aan één stuk door. Als die switch eenmaal aan is, gaat die niet zomaar uit… Arrrrg dat was nou juist niet wat je wilde. Het maakt je verdrietig of nog bozer of je kan je schuldig gaan voelen. Maar het mooie is, het kan anders!

 

Het is best simpel en wellicht heb je deze tip net als ik al weleens voorbij zien komen. Of heb je het al eens gelezen. Of het iemand horen zeggen. Maar ben je het, net als ik, weer vergeten. Omdat je het altijd zo doet en eigenlijk niet door hebt dat het ook anders kan. Omdat je eraan moet blijven werken. En je er vooral bewust van moet blijven zijn dat je het steeds weer kan bijsturen.

Mega tip

En hier komt dan die simpele maar wel mega goede tip die je in zoveel situaties kunt gebruiken.

 

 >>> Bij elke situatie die zich voordoet heb je een keuze over je reactie.

 

Dus als er een moment komt waarbij het je niet bevalt en je bijna in de mopper-stand schiet: STOP! (…hammer time), FREEZE, STA STIL. Sta letterlijk even stil, doe een stap terug en kijk wat je ziet. Of denk eerst even na bij wat je net hebt gehoord. En bedenk je nu: IK HEB KEUZES!!! Je kunt nu gaan mopperen. Je kunt je mopper-knop aanzetten. Maar wellicht heb je nog andere knoppen om in te drukken die bij jou passen? In het geval dat de kids er een zooitje van hebben gemaakt zoals in mijn voorbeeld: maak er een spelletje van. Wie de meeste kussens weer op zijn plek terug legt. Kinderen zijn dol op spelletjes! Je besteedt gelijk wat tijd met ze. En je kunt ze na de prijsuitreiking uitleggen dat ze het de volgende keer even moeten vragen voor ze iets leuks verzinnen. Of je laat ze hun gang gaan, maar laat ze daarna wel helpen met de kussens schoonmaken. En zo heb jij vast ook veel andere knoppen die je in kunt drukken. Zonder je emoties aan het roer te zetten. Want van de mopper-moeder word jij niet blij. En je kinderen ook niet.

 

Wanneer zou jij zelf een andere knop in willen drukken? Welke situaties wil je anders aanpakken? Heeft het op deze manier de juiste uitkomst en wordt je er blij van? Bedenk dat je kunt kiezen! En kies een manier die ook werkt en waar je wel blij van wordt!

De perfecte moeder, dat ben jij natuurlijk al.

Wordt je ervan bewust dat je altijd keuzes hebt. Ik geloof dat je voor een heel groot deel zelf je leven kiest zoals jij het wilt inrichten. Als je dus van een bepaalde situatie niet gelukkig wordt, of je wilt iets anders aanpakken, dan kan dat gewoon. Ga het gewoon doen en wordt je bewust  van je reactie in bepaalde situaties. Het zal je misschien niet meteen lukken om stil te staan en anders te reageren. Dat is helemaal niet erg. Het bij jezelf herkennen en weten wat je doet, brengt je al een heel eind naar die perfecte moeder 2.0.

 

Ik hoor graag of je het herkent en ermee aan de slag gaat! 🙂

Ciao,

Renske

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *