We leven in een doe-maatschappij. Van alle kanten krijgen we de hele dag te horen wat we allemaal wel niet zouden moeten doen. De hele tijd. Je wordt constant geprikkeld. ”Smeer deze crème op je gezicht en je ziet er jaren jonger uit.” “In deze auto kun je helemaal jezelf zijn.” Je moet vanalles. En vooral van jezelf. We zitten de hele dag in ons hoofd met lijstjes die we af moeten werken. We voelen nog net dat we naar de wc moeten. En dat is maar goed ook. Bij mij ontstaan de beste ideeën namelijk als ik op de wc zit. Herken je dat? Druk in de weer op je werk of thuis en dan ga je naar de wc. En dan kom je ervan af met een super goed idee! Ik leg je verderop in deze blog uit hoe dat komt. Maar ik vertel je eerst over hoe ook jij kunt zijn, hoe ik erbij kwam en waarom je zonder zijn niet kan doen.

 

Constant in mijn hoofd

Vragen zoals: ‘Wie ben ik?, ‘Wat wil ik doen met mijn leven?’ en ‘Waarom doe je wat je doet?’ houden mij al heel lang bezig. Maar doordat ik niet wist op welke manier ik hier achter kon komen, bleef ik denken. Ik was een denker. Heel streng, perfectionistisch en altijd die lijstjes die ik af wilde werken. Niet zeuren, maar doorgaan. Go go go. En ik dacht enorm veel. Ik was altijd van alles aan het uitdenken, kon lang piekeren over wat gisteren was gebeurd. Of over de dag van morgen én volgende week. Voordat een situatie plaatsvond, had ik deze al van alle kanten overdacht, geanalyseerd en alle mogelijke scenarios in mijn hoofd afgespeeld. Ik zat constant in mijn hoofd.

 

Hoe leuk vind jij jezelf?

Ik denk dat de omslag vooral doorzette toen ik wilde gaan bijdragen. Ik ging sieraden ontwerpen en wilde hier meer betekenis aan geven. Ik zag een facebook post vanThe New Business Woman en deed mee met de inspiratie challenge. De vraag: ‘Hoe leuk vind jij jezelf?’ sloeg bij mij in als een bom. Ik vond mezelf helemaal niet zo leuk! Ik las over hetLive Your Purpose event. Het sprak me meteen aan. Mijn intuïtie schreeuwde dat ik dit moest, dat ik erbij moest zijn. En ik ben gegaan. Mijn doel voor dit event was om meer in mijn gevoel te komen i.p.v. in mijn hoofd. Ik wilde leren om meer met mijn gevoel beslissingen te nemen. Wat ik uiteindelijk leerde was veel meer dan dat. En ik ontmoette andere vrouwen die net als ik waren, maar tegelijkertijd ook weer zo anders.

 

Hersenkronkels

Ik zag dat ik niet de enige was die op een bepaalde manier of door ervaringen verkeerde hersenkronkels had ontwikkeld. Vastgeroeste gedachtes en patronen die mij weerhielden mijn mooiste zelf te zijn. En mezelf ok te vinden. Ik kwam erachter dat je vanalles kan doen. Dat je kunt blijven doen, je hele leven lang. Maar het heeft totaal geen betekenis als je niet eerst bent. Je ZIJN is hetgene dat betekenis geeft, de juiste lading, het juiste gevoel. Als je helemaal jezelf bent, is niks meer te gek. Dan kun je de wereld aan. Dan kun je door enkel te ZIJN, alles DOEN wat je wilt. Het maakt alles nog veel leuker. Maar het aller allerbelangrijkste: pas als je jezelf leuk vind, kun jezelf ZIJN!!

 

Het geheim van ZIJN

Maar hoe kom je bij je ZIJN? Om bij je ZIJN te kunnen komen moet je voelen. Je lijf vertelt je constant hoe je je voelt. Als je je hoofd even weet uit te zetten, kom je bij je gevoel. Hierbij terugkomend op het idee-op-de-wc verhaal uit de intro. Je krijgt vaak een goed idee op de wc omdat je dan even aandacht moet hebben voor je lijf. Ik hoef je niet uit te leggen waarom precies, als je net als ik in beelden denkt, dan is dit al genoeg ;). Je bent even weg van het doen doen doen en in je ZIJN komt je hoofd tot rust en is er ruim baan voor dat goede idee. Nu kun je dus vaker op de wc gaan zitten of je leert bijvoorbeeld mediteren. Mediteren was voor mij totaal nieuw maar wel dé manier voor mij om bij mijn gevoel te komen. Voordat ik meedeed met de inspiratie challenge en voor ik bij het Live your Purpose event was geweest, had ik nog nooit zelf gemediteerd! Ik vond het zweverig en iets voor spirituele mensen die in kleermakerszit kunnen zitten. Maar zoals bij zoveel dingen, kun je een oordeel hebben, terwijl je niet weet wat het is. Mediteren blijkt helemaal niet zweverig te zijn. Je hoeft gelukkig niet in kleermakerszit te kunnen zitten en het is een fijne manier op bij je gevoel te komen. En dat is heel puur, van jezelf, heel eigen. Het is een manier om je hoofd tot rust te brengen. En dingen te doen vanuit je gevoel.

 

DOEN vanuit je gevoel

Doen waar je goed in bent, wat je leuk vindt en wat je belangrijk vindt om te doen. Dat je een leven leidt waarin je super gelukkig bent, leuke dingen doet, elke dag met energie uit bed stapt. Dat wil jij toch ook? Het DOEN komt bijna als vanzelf als je jezelf kunt ZIJN. En als je helemaal tevreden bent met wie je bent. Ik kwam er tijdens het event en de periode erna achter dat ik steeds om hetzelfde cirkeltje heen leef. Ik was heel gelukkig maar niet gelukkig genoeg met mezelf om uit dat cirkeltje te breken. Om te doen wat ik eigenlijk echt wil en kan! En wauw wat heb ik mezelf de laatste tijd beter leren kennen! Ik ben nu elke dag bezig om mijn belemmeringen om te buigen, met mijn innerlijke criticus om te gaan en mezelf te accepteren zoals ik ben. De mooie eigenschappen, maar ook de minder mooie. De leuke momenten herinneren, maar ook het (oude) verdriet de ruimte te geven. Dit doe ik door rust creëren om me heen (met bijvoorbeeld een opgeruimd huis), rust in mijn hoofd (door te mediteren) en te investeren (in leuke ervaringen en leermomenten). En zo vind ik mezelf steeds leuker en kom ik steeds dichter bij het geloof en vertrouwen dat ik echt iets kan betekenen!

Je leeft voor jezelf, je hebt altijd jezelf. Geef jezelf dus aandacht. Doen hoor! Want vanuit dat ZIJN, kun je hele mooie dingen gaan DOEN.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *