Nee zeggen zonder je schuldig te voelen

Nee zeggen. Je hoort het zo vaak als je het druk hebt. Joh, je moet gewoon Nee zeggen om je grenzen te bewaken. Nee zeggen om te zorgen dat je niet teveel belast wordt. Omdat we anders teveel stress krijgen en kans hebben om in een burn-out of depressie terecht te komen. Maar al dat Nee zeggen brengt best veel met zich mee. Al die keuzes die je moet maken in je leven. Je kunt je er behoorlijk schuldig over gaan voelen. Of daar weer stress van krijgen omdat je niet weet wat te kiezen. Je wilt niemand teleurstellen. Je wilt iedereen tevreden houden en je wilt leuk gevonden worden. Whaaaaaaa. In deze blog vertel ik je over een mooi inzicht die ik laatst had toen iemand mij wees op mijn Ja bij een Nee. En hoe je op een andere manier naar je Nee kan kijken zodat er wat meer lucht bijkomt en het je minder benauwd.

Nee!

Ik ben best makkelijk in Nee zeggen. Ik weet wat ik belangrijk vind. En als er iets voorbij komt wat daar niet bij past, kan ik dit gemakkelijk bewaken. Maar waar ik niet goed in ben, is totaal achter die Nee te staan. Ik blijf soms lang hangen in die Nee en wat ik daarmee heb veroorzaakt. Daardoor voel ik me vaak schuldig over mijn Nee. En ga ik invullen voor de ander. Wat die ander daar wel niet allemaal van zal vinden. En dat kost zoooveel energie. Herkenbaar? Het is zo zonde van je energie.

Grote of kleine “Nee”

Er zijn ook verschillen in Nee’s. De Nee’s tegen mensen die verder van je af staan, kleine Nee’s zijn makkelijker dan de Nee’s tegen mensen die dichter bij je staan, grote Nee’s. Want vooral dié mensen wil je niet teleurstellen. Die zijn dierbaar voor je en wil je niet het gevoel geven dat je ze afwijst. Zo kan het voorkomen dat je een Nee tegen een dierbare liever uitstelt, of eromheen gaat draaien. Dat is wat ik zelf weleens doe. Terwijl ik eerlijkheid wel heel belangrijk vind. De angst die komt kijken om iemand te kwetsen is dan net iets groter.

 

Om niet te blijven hangen in je Nee is het goed om te kijken waar je Ja tegen zegt. Dat is de andere kant van jou Nee. Die Nee komt er niet voor niks. En dat is waar iemand mij laatst op wees. Er werd me gevraagd waar ik bij mijn Nee van laatst Ja tegen zei. En door mijn Ja te onderzoeken en achterhalen kreeg ik ineens zoveel meer lucht en ruimte. Het voelde echt bevrijdend omdat die Nee en mijn schuldgevoel erbij mij best wel benauwde.

Dus waar zeg je Ja tegen als je Nee zegt tegen dat ene? Dat is jouw grote Ja! Want die Ja is blijkbaar belangrijk voor jou. Die Ja levert jou iets op. Met die Ja kom jij ergens voor op. Met die Ja geef jij aan wat je belangrijk vindt en wat je echt wilt. En die Ja vergeten we. Als je die Ja achterhaalt en even goed onder de loep neemt, kun je nog veel beter achter je keuze staan. En wordt het makkelijker om met dit gevoel je Nee bij een dierbare toe te lichten. Zodat de ander jou beter begrijpt.

Karaktereigenschappen

Bij een Nee en een Ja kunnen karaktereigenschappen ook zorgen dat je eerder een schuldgevoel krijgt. Ik vind zelf bijvoorbeeld ergens voor gaan, afspraken nakomen, verbinding met anderen, dankbaar zijn en doorzetten belangrijk. Maar een Nee kan soms best in strijd zijn met een van die eigenschappen. Waardoor ik mezelf ga afvallen en streng ben voor mezelf. Terwijl de Ja ook hele mooie eigenschappen nastreeft. Zoals bijvoorbeeld tijd nemen voor mezelf, tijd doorbrengen met mijn man of kinderen, zorgzaam zijn, voor mezelf opkomen of ergens van genieten. En dan is het de afweging die je maakt. Om te beslissen wat je op dat moment het meeste nodig hebt, of wat je het meest belangrijk vind om te doen.

Wat is jou laatste Nee tegen iemand?

Ga voor jezelf eens na wat jou laatste Nee is geweest. Dat kan zijn dat je mee werd gevraagd voor een uitje met vriendinnen, tegen een kind/moeder zei dat haar kind niet kon komen spelen met jou kind of dat je aan tafel een extra schep appelmoes hebt afgewezen. Het maakt even niet uit. Een kleine Nee, of een grote Nee. Een zware Nee of een luchtige Nee. Alle Nee’s hebben namelijk ook een Ja. Als je een voorbeeld hebt gekozen, vraag jezelf dan eens af waarom je Nee hebt gezegd. Je had bijvoorbeeld geen zin in dat uitje. Omdat je moe was. Of omdat je gewoon graag thuis wilde blijven. De Ja in dit voorbeeld is dat je goed voor jezelf wilt zorgen en kijkt naar wat je op dat moment nodig hebt. In dit geval rust. Of je wilde graag tijd doorbrengen met je lief of kinderen omdat je zo druk bent geweest. En die Ja is dus ook heel belangrijk voor je. Je hebt een keus gemaakt, hebt Nee gezegd tegen het een. Maar geniet dan ook van die Ja. Die Ja levert jou iets heel belangrijks op! Zorg dat je echt even dat rustmomentje pakt. Neem een heerlijk warm bad of ga samen gezellig een filmpje kijken op de bank. Sta achter de keuze dat je Nee hebt gezegd en wees trots op jou dikke Ja.

Thee met een chocolaatje

Het is misschien lastig om je minder schuldig te voelen. Maar ik geloof dat je dit kan oefenen. Als je vaker bewuster kijkt naar je Ja. Steeds nagaat wat je Ja was bij die Nee. Zodat je je steeds minder schuldig gaat voelen over je Nee. En jezelf gaat zien als een geweldig en lief persoon die ergens voor opkomt. Beter gaat aanvoelen welke keuzes je wilt nemen. Steeds meer en meer kunt genieten van die Ja. En van je eigen geluksmakende keuzes die je hierin hebt. En je jezelf hiervoor een schouderklopje kan geven. Of een thee met een chocolaatje 😉

 

Vind jij het lastig om Nee te zeggen? Of gaat het jou makkelijk af? Voel je je net als ik weleens schuldig over je Nee? En ben je er bewust van waar je dan Ja tegen zegt? Laat een reactie achter en inspireer daarmee weer anderen.

 

Ik hoop dat je door deze tips beter kunt nagaan waar jouw grote Ja over gaat. En dat je met meer trots kan inzien dat je hiermee andere mooie karaktereigenschappen van jezelf laat zien.

 

Groetjes, ciao!

 

Renske

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *