Hoe goed ben jij met complimenten geven? Hoe goed kun jij complimenten ontvangen? En… geef je jezelf weleens een compliment? Kun je trots zijn op jezelf voor iets wat je hebt gezegd of gedaan? Geef iemand vandaag oprecht een compliment. Een dunne of een dikke. En complimenteer jezelf hier vervolgens voor. Dat heb je verdiend.

Wikipedia: Een compliment is een lovende of vleiende uitdrukking. Iemand kan iemand anders een compliment geven – verbaal of non-verbaal – als uiting van waardering voor een geleverde prestatie. Een complimentje kan functioneren als een positieve bekrachtiging en dient dan als prikkel om het bedoelde gedrag te herhalen. Een compliment kan ook averechts werken, bijvoorbeeld wanneer men iemand een compliment geeft voor een taak die hij of zij zelf als gemakkelijk of vanzelfsprekend ervaart.

Throw compliments around like confetti

Vandaag 1 maart is het complimentendag. Zoals Valentijnsdag een reden is om je lief iets liefs te zeggen. Zo is deze dag een mooie gelegenheid om iemand een compliment te geven. Gemeend en vanuit je hart. En dat kan ook aan jezelf. Waardering en erkenning is een diepe menselijke behoefte. Het doet ons zo goed, dus laat het complimenten regenen.

Ik vind complimenten geven leuk om te doen. Heel goed ben ik er niet in. Ik vind het vaak spannend om te doen omdat ik niet weet hoe de ander zal reageren. Hoe die ander het compliment zal ontvangen. Als je iemand goed kent, dan weet je hoe die persoon op je compliment zal reageren. Ik denk dat de reactie van iemand veel uitmaakt voor de complimenteur om dat compliment te geven. En ook of het een dun of dik compliment is. Ik bedoel met een dun compliment een compliment dat gaat het over het uiterlijk of iemands kleding. Een dik compliment over het doen en laten van iemand. Dat laatste is natuurlijk veel persoonlijker en heeft daarom veel meer impact.

Complideautje

 

Hoe goed ben jij in het ontvangen van complimenten? Als je ze namelijk niet ontvangt, door ze weg te wuiven: “Ach het was een koopje”, of meteen terug te kaatsen: “Oh maar jij ziet er ook leuk uit vandaag”, dan gaat het hele compliment verloren. De boodschap of het idee van het compliment spat dan als een ballon die je doorprikt uit elkaar.  En dat is best jammer. Achter elk compliment zit een boodschap, een cadeau om uit te pakken. En daar luister je dan eigenlijk niet naar. Dat cadeau neem je dan niet aan.

Wees potverdikkie dankbaar

 

De beste reactie die je eigenlijk kunt geven bij het krijgen van een compliment is een simpele “Dank je wel”. Dat is de enige goede reactie. Luister echt naar het compliment en laat het even tot je doordringen. Geef niet meteen een reactie uit bescheidenheid of omdat je de focus op jou niet fijn vind. Iemand wil jou graag een compliment geven, hoe cool is dat! Merk even op wat het met je doet en zeg dan “dank je wel”.

Geef je jezelf weleens een compliment? Een schouderklopje omdat je iets goed hebt gedaan? Dat is echt heel belangrijk. Het maakt je niet ego, niet onbescheiden. Het geeft alleen aan dat je een goed mens bent en goed bezig bent en daar bewust van bent. Je lift jezelf ermee omhoog. Waardeer jezelf en vier je successen. Het vergroot je zelfbeeld. Het geeft je zelfvertrouwen een boost. En dat maakt dat je alleen maar een nog beter mens wordt. Je goede eigenschappen nog beter inzet. En om er nog een schepje bovenop te doen: de wereld nog mooier maakt. Als je je eigen unieke schoonheid in het licht zet, ga je nog meer stralen!

Dus mijn boodschap, strooi met complimenten. Het is hartstikke leuk om te doen en je geeft echt iets. En als iemand jou een compliment geeft >>> zeg gewoon: “dank je wel!” En verder niks.

Groetjes,

Ciao!

Renske

Compliment voorbeelden:

Wat ik zo fijn vind aan jou is…

Wat ik in jou bewonder is…

Ik word zo blij als jij…

Wat ik zo mooi vind aan jou is…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *