Het is april. De maand die doet wat hij wil. En jij? Doe jij ook wat je wilt? Of denk je daar eigenlijk nooit over na? Misschien heb je dromen. Of dingen die je graag nog eens zou willen doen. Ideeën over hoe je favoriete leven eruit zou zien. Hoe cool het zou zijn als je kan doen wat je echt leuk vindt en weet welke richting je op gaat. En je jouw favoriete leven zelf creëert. En dan heb ik het niet over heel veel geld hebben of met je blote billen op een onbewoond eiland zitten met een cocktail in je hand en wuivende palmbomen. En niks doen. Hoewel dat natuurlijk wel heel goed kan als je veel geld hebt ;). En ook best goed klinkt natuurlijk. Nee, ik bedoel maar, laten we wel een beetje realistisch blijven! Uiteindelijk word je daar ook echt geen gelukkig van. Gelukkig word je van mooie ervaringen, persoonlijke groei en van betekenis zijn voor anderen. Een doel in je leven nastreven, om uiteindelijk als beloning op dat eiland te kunnen zitten. Een doel dat in lijn is met je eigen waarden én de samenleving waarin je leeft.

 

Weten wat jou waarden zijn? >>> WORKSHOP A PIECE OF PAPER

 

Als je zo eens kijkt naar je leven. De manier waarop je nu je leven leid, hoeveel invloed heb je er eigenlijk op? De keuzes die je hebt gemaakt om hier te zijn en te doen wat je nu doet. Waar je nu staat. Heb je die keuzes allemaal zelf gemaakt, of is het leven je min of meer overkomen? Het werk wat je doet, heb je daarvoor gekozen, of ben je er ingerold? Als een knikker. Was je je bewust van elke stap? Nee, natuurlijk niet. Nu je terugdenkt, zul je vast niet elke keuze bewust hebben gemaakt. In ieder geval niet bewust vanuit wat je zelf wilt. Dat dacht je misschien wel, maar vaak liet je je onbewust erg leiden door je omgeving. Of door wat hoort. Of omdat iedereen het zo doet. Je hebt vast niet elke stap steeds goed uitgedacht of het echt de juiste keuze was voor jezelf. Zorgde het voor inkomen en zekerheid, dan was het vast een juiste keus. Je hebt van huis uit meegekregen dat dat belangrijk is. Of je daarnaast misschien nog andere doelen of een droom had, doet er dan niet zoveel toe. Misschien heb je die wel gehad, maar ben je het vergeten. En als je geen doel hebt, is het sneller al prima wat je doet. Of misschien weet je niet eens meer wat je eigenlijk belangrijk vindt. Ben je jezelf gaandeweg in je leven een beetje kwijtgeraakt.

Z’n gangetje

Als iemand aan je vraagt hoe het gaat, geef je dan weleens als antwoord: “z’n gangetje”? Als ik dat hoor, neem ik dat altijd op als: ”Het gaat wel prima, geen ups of downs, geen gekke dingen, ik kabbel lekker door”. En als je daar ok mee bent,  is dat natuurlijk prima. Maar ik vraag me dan vaak wel af: vind je het echt fijn als het de rest van je leven “z’n gangetje” gaat? Maakt je dat gelukkig? Gelukkig genoeg? Of niet, maar weet je niet waar te beginnen om dit te veranderen? Denk je dat het niet voor jou is weggelegd om het anders te doen? Om gelukkig te zijn? Of streef je steeds kleine doelen na, waardoor je niet zover vooruit kijkt?

 

Benieuwd naar jou doelen? >>> WORKSHOP A PIECE OF PAPER

Keuzes maken zonder twijfel

Terugkijken is soms nodig en helpt je om te zien en bepalen hoe je iets niet meer wilt doen. Maar wat wil je nu wel? April doet wat hij wil. Laten we deze maand gebruiken als voorbeeld om uit te zoeken wat we willen. En om te leren keuzes te maken op basis van wat jij goed vindt voelen. Heb je weleens geleerd om stil te staan bij of het ook ok voelde? Of de keuze die je maakte, bijdroeg aan je geluksgevoel? Of het je een stapje dichterbij bracht bij je droom?

Doelen zijn nodig om een droom te verwezenlijken. Misschien heb je wel een doel, maar is angst of twijfel je vijand. Als je een doel wilt behalen, zul je namelijk keuzes moeten maken. Maar doordat je gaat twijfelen, kies je uiteindelijk niks. En daardoor blijf je lekker doen wat je altijd deed. Krijg je wat je altijd kreeg. Gaat het z’n gangetje. Blijf je fijn en veilig in je comfort zone, het-is-toch-prima-zo-bubbel. En langzaam verdwijnt die droom op de achtergrond en is dat wat je het liefste wilt niet meer belangrijk. Het wordt overspoeld door allerlei stemmen en overtuigingen die zeggen dat het toch niet mogelijk is. Je verzint zelf argumenten dat je prima leven, prima is. Want ja het gaat toch ook prima met je? Je hebt toch niks te klagen? Nee, dat hebben we zeker niet, maar levend in een land van overvloed, met zo veel mogelijkheden, is het bijna kwalijk als je niet alles uit je leven probeert te halen wat mogelijk is toch? Als je niet een keer buiten je comfort zone gaat. Eens iets anders doet dan anders. Iets geks ervaren. Wat kan er gebeuren?

De zon viel in slaap met de maan

Als er nooit meer een morgen zou zijn, kun je dan zeggen dat je een geweldig leven had, dat het goed is geweest? Dat je iets hebt betekend, dat je een bijdrage hebt geleverd? Waarschijnlijk kun je hier wel ja op antwoorden. En kijkend door de ogen van anderen naar jezelf, de mensen die dichtbij je staan, zij vinden dat jij het prima doet. Maar kijkend vanuit jezelf naar jezelf (huh, hoe dan?). Heb je jezelf volledig gegeven? Heb je geleefd volgens je eigen waarden? Ben je een voorbeeld geweest voor anderen, heb je anderen geïnspireerd? Laat je de wereld en de mensen die erin leven achter zoals je zou willen? Heb je iedereen laten zien wat je waard bent? Vertellen ze precies wat je wilt bij jouw afscheidsdienst? Over je ervaringen en hoe je als mens bent gegroeid? Of hebben ze nog maar een schijntje gezien van waar je werkelijk toe in staat bent? Zit er nog veel meer in jou, en ben je eigenlijk wel heel benieuwd hoe je daarbij kan komen?

>>> YOU AIN’T SEEN NOTHING YET <<<

Hopelijk duurt het nog eeuwig voor het jouw laatste dag is. En heb je nog alle tijd om alles uit jezelf te halen. Maar als je ervoor open staat, ontsnap dan eens aan de waan van alledag en denk eens na over de dromen die je hebt. Over de doelen die je wilt behalen. Want weetje, het kan alleen maar leuker worden!

 

Ben je rete benieuwd geworden naar hoe je jouw doelen, jouw dromen en jouw favoriete leven waar kan maken? Dan heb iets heel leuks voor je! Een workshop waarbij je een moodboard gaat maken en ontdekken hoe je jouw dromen waar maakt. Om zo jouw favoriete leven te creëren.

WORKSHOP A PIECE OF PAPER >>> lees er hier alles over en meld je aan!

 

Ciao,

Renske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *