Ren, vlieg , hup hup hup door door door. We zijn allemaal zo ontzettend druk! Tijd en energie is kostbaar. Ga daar dus goed mee om. Pas vandaag nog minstens één van deze 12 tips toe om direct meer energie te krijgen.

Goed slapen is een must.

Dit doe je door je ogen dicht te doen en nergens meer aan te denken ;). Nee geintje. Slapen kan zooo fijn zijn. Maar dan moet het wel lukken. Belangrijk hierbij is dat je de dag goed afbouwt. Door een uur voordat je gaat slapen niet meer te eten, alcohol te drinken, geen blauw licht te zien kun je zorgen dat je in slaap modus komt. Of stap bijvoorbeeld een half uur eerder je bed in. Heb je ook eindelijk eens tijd om aan dat boek te beginnen.

Eet gezond

Gezond eten is belangrijk. Je voeding heeft veel invloed op allerlei processen in je lichaam. Daar moet je het je hele leven nog mee doen. Het is belangrijk dat dit goed in balans is om goed te functioneren en voor een goede dosis energie. De voedingsstoffen die je binnenkrijgt moet je lichaam energie geven en niet teveel energie kosten om te verwerken. Zorg dat je voldoende ijzer binnen krijgt en kies verder voor zoveel mogelijk verse en biologische producten.

Drink drink drink…

…water! Begin in de ochtend vóór je ontbijt met één volle glas water. Je lichaam is ‘s ochtend uitgedroogd en heeft vocht nodig. Misschien lukt het niet meteen om een heel glas op de drinken. Begin dan met een half vol glas en bouw dit langzaam op.

Energie boosters

Bedenk eens waar je energie van krijgt en wat je energie kost. Maak een rijtje van energie boosters en energie vreters. Welke dingen van de boosters kun je (meer) gaan doen en welke energie vreters kun je skippen? Wil je meer energie, dan zul je hier misschien drastische keuzes moeten maken. Energie vreters kunnen ook mensen zijn die jou veel energie kosten. Weet waar je het voor doet.

Beweeg meer!

Ga buiten wandelen, app iemand om mee te gaan als je het saai vind alleen, maar ga meer bewegen! Niet met de intentie om af te vallen of je hoofd leeg te maken, al is dit natuurlijk mooi meegenomen. Het gaat er hier vooral om dat je lijf fitter wordt. En dat je meer energie krijgt als je beweegt.

Less stress, please

Je hebt soms niet eens in de gaten, wat er allemaal in je hoofd omgaat. En al helemaal niet hoeveel energie je dit wel niet kost. Echt mega veel! De manieren die je tot nu toe kent om je hoofd leeg te maken zijn misschien niet de juiste, of niet genoeg voor die echte rust die je nodig hebt. Zoek uit hoe jij je hoofd leeg maakt en op dagelijkse basis steeds opnieuw leeg kan blijven maken. Probeer bijvoorbeeld te gaan mediteren, schrijf je gedachten op en kom er schrijvenderwijs achter waar het je echt om gaat of praat met iemand over wat je bezig houdt en zorg dat de ander alleen maar luistert. Met een leeg hoofd leef je meer in het hier en nu en ben je in staat meer te genieten van alles.

Begin de dag met een dansje

Ken je dat liedje: “Begin de dag met een dansje, begin de dag met een lach. Want wie vrolijk kijkt in de morgen, die lacht de hele dag, jaaa die lacht de hele dag”. Bedenk ‘s ochtends niet wat je allemaal moet en wil doen die dag, maar vooral hoe je je wilt voelen.

Pffffhoeheee

Neem adempauzes. De hele dag door door door maakt dat je spanning opbouwt in je lijf en je ademhaling heel hoog zit. Plan op een vast moment op de dag (liefst meerdere: na de lunch, voor je schrijfmoment, of voordat je gaat slapen) een minuutje in om te focussen op je ademhaling. Gewoon even stilzitten en 3 seconden in, 6 seconden uitademen. Check hoe je erbij zit en waar je spanning voelt in je lijf. Ontspan je schouders of andere delen waarvan je merkt dat ze gespannen zijn. Ok genoeg, en doorrr.

Endorfijn

Endorfine maakt je energieker, vrolijker en minder gestrest. Neem een stukje chocola (heel vervelend), ga sporten (zodat je chocola kunt eten), zing onder de douche, of maak liefde voor de aanmaak van meer endorfine. En lach.

Ik wil zon

Ga in de zon staan. Door zonlicht maak je vitamine D. De zon verbetert je humeur, en ook je geheugen en je vermogen om nieuwe dingen op te nemen.

Positiviteit

Omring je vooral met positieve mensen. Mensen die jou supporten en het beste in je naar boven halen. En wees zelf zo’n persoon voor je omgeving, strooi met complimenten als confetti. En ben hierbij oprecht.

Stop nooit met dromen en nieuwe dingen doen

Blijven (dag)dromen en nieuwe dingen doen maken dat je groots durft te denken en te doen. Hoe vaak doe je iets voor het eerst? Je leven is zo’n ritme, een geoliede machine waarbij elke dag weer over gaat in de volgende. Daardoor doe je weinig nieuwe dingen en ben je misschien vergeten of laat je niet toe dat je ook mag dromen. Van ander werk, een ander huis, een mooie reis of iets wat je ooit nog eens zou willen doen. Nieuwe dingen doen maakt dat je leert en (je zelfvertrouwen) groeit en dat geeft energie. Misschien denk je nu: maar wat heeft het voor zin om te dromen als ik die dromen toch niet waar kan maken? Maar dromen over dingen die je graag wilt, geeft je een fijn gevoel (net als de vooruitzicht van een vakantie) en het maakt dat je jezelf toestaat om groter te denken. Om te denken dat er wel degelijk meer mogelijk is. Doe dit op een positieve manier. Dus niet: “Ja ik zou wel…maar…” maar juist: “Oh dit lijkt me zo gaaf…dan zou ik…en…”. Ik ben heel benieuwd waar je nu aan denkt :).

Tips voor borrelende energie

Even samengevat is het dus eigenlijk best simpel: Als je opstaat, denk dan aan hoe je je wilt voelen. Zing hard (en vals) het liedje: “Begin de dag met een dansje…”. Drink een volle glas water leeg en neem een goed ontbijt. Doe zoveel mogelijk dingen waar je energie van krijgt, doe iets nieuws en omring je met mensen die positief zijn. Droom. Ga naar buiten, in de zon wandelen. Maak je hoofd leeg en leef in het hier en nu. Lach en haal adem, het liefst een paar keer per dag ;). Schrijf aan het eind van de dag je hoofd leeg, ga een half uur eerder naar bed en begin in dat ene boek wat je al zolang wilt lezen. Ga slapen op het tijdstip waarvan jij weet dat je voldoende nachtrust hebt.

Natuurlijk is het niet zo simpel zoals het hier nu staat. En is het soms super lastig om goede gewoontes vast te houden of oude gewoontes af te leren!  We schieten snel in oude bekende patronen. Daarom is het in ieder geval al super goed van je als je deze 12 tips hebt gelezen. Omdat je er dan (opnieuw) serieus mee aan de slag wilt gaan. En ik hoop dat je iets aan de tips hebt gehad, laat je weten aan welke tip jij het meeste hebt, welke tip je nu al (meer) toe gaat passen?

 

Ciao,

Renske

 

 

Heb je zin in een inspirerende workshop waar je energie van krijgt en leert hoe jij elke dag die borrelende energie vasthoudt? Meld je dan aan voor één van deze workshops.  Of mail voor een 1 op 1 afspraak: info@lemontwist.nl 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *