Ik ben de laatste paar dagen bezig met het woord: FOCUS. Nou ja, eigenlijk niet alleen de laatste paar dagen, zeg maar gerust, altijd al. Alleen op een verkeerde manier. Focus, het is een mooi woord, in het Engels hetzelfde, lekker kort en alleszeggend. Het betekent dat je je richt op één bepaald punt. En je hier helemaal op concentreert, je aandacht op legt en je hier volledig op richt. Maar hoe kun je, in de dagelijkse waan van de dag met zoveel prikkels en afleidingen, je ergens nog volledig op richten?


Focussen

Iets dat in de waan van alledag soms lastig blijkt om te doen. Op één ding richten. Op welk moment richt je je namelijk met je volledige aandacht op één ding? Zelden. Nu ik dit aan het typen ben op de laptop in mijn woonkamer, zitten mijn jongens een film te kijken, 5 meter verderop op de bank. Daar kan ik mij niet volledig van afsluiten. Het is bijna etenstijd. Vragen of opmerkingen zoals “Mama ik heb honger”, zwaai ik zoveel mogelijk weg of probeer ik te negeren. Maar volledig de aandacht voor dit scherm, dat lukt niet zoals ik dat het liefste zou doen. Terwijl ik nu wel, na 2 dagen me meer te hebben verdiept in focus en wat schrijven in mijn notitieboek, enorm  de inspiratie voel om erover te schrijven. (Nu haal ik toevallig dit voorbeeld met mijn kinderen aan, maar ook als zij op school zouden zitten, zou ik afgeleid kunnen worden door mijn mobiel, iets wat ik online langs zie komen of me genoodzaakt voel om iets op te ruimen.)

 

Ik besluit één tip die ik heb gelezen meteen in te zetten. Eerder zou ik stug door zijn gegaan en niet veel aan de situatie veranderen. Ik dik hier het ergste scenario even aan: Ik blijf de kinderen negeren, of houd ze tijdelijk zoet met wat soepstengels, ik ga door en blijf doorwerken tot het echt tijd is om eten klaar te gaan maken. Vervolgens maak ik het eten klaar met veel haast en stress en commandeer ik de kinderen om de tafel te dekken, de hond uit te laten en te stoppen met waar ze mee bezig zijn. Hun handen te wassen, te stoppen met waar ze mee bezig zijn en mij eens mee komen helpen. De kinderen luisteren niet, ik ben gestrest en heb waarschijnlijk niet fijn door kunnen werken. Terwijl ik ergens natuurlijk al wist dat de situatie er niet beter op zou worden. Niet leuk. Maar het eten staat uiteindelijk wel op tafel en ik heb even door kunnen werken dus het geeft ook ergens een kick. Dat het mooi wel is gelukt.

 

De tip (waar ik je zo meer over zal vertellen) die ik heb gelezen en nu inzet is: kiezen! Hammertime, freeze, even bewust worden van de situatie die zich voordoet, een adempauze ennn wat kies ik nu? Ik kies bewust om nu meteen aan het eten te gaan beginnen en na het eten een rustige plek op te zoeken om verder te werken. Hopend, dat ik de inspiratie die ik nu voel, nog steeds heb. Daarnaast beginnen twee van de drie kinderen nu te zeuren… Wat ik heel vervelend kan vinden, omdat ik als eigen ondernemer vaak schipper tussen werk en vrije tijd en me daar dan vaak schuldig over kan voelen.. Maar ik vind hierin steeds meer mijn manier. Uiteindelijk ben ik zelfs pas een paar uur later toegekomen aan dit stuk tekst. Iets met prioriteiten stellen en inplannen en je focus leggen op wat je echt wilt, of je einddoel… Een mooi onderwerp voor een volgend blog..

Keuzes maken

Keuzes maken bij focus is dus belangrijk. Maar vooral weten dat je een keuze hebt, is belangrijk. Wat we vaak doen, is van het een in het ander rollen. Zoals bij mijn ergste scenario voorbeeld. Misschien herken je een situatie bij jezelf. Dat je ergens gestrest in bent gerold. Ga een paar stappen terug om te bedenken waar je een andere keuze had kunnen maken. Zodra je deze momenten meer en meer bewust bent, krijg je weer de regie terug over hoe situaties verlopen.

Multitasken

Multitasken is iets waar we goed in zijn geworden en dan lijkt het alsof we meerdere dingen tegelijk kunnen doen. Maar doen we alles met de aandacht die het eigenlijk verdient? We zijn nou eenmaal geen computer. En het kan soms ook een fijn excuus zijn om niet alles volledig goed te hoeven doen. We streven het perfecte na en zijn hierin erg streng voor onszelf. Maar kunnen het hierin ook heel lastig maken voor onszelf. Zoals in mijn voorbeeld, als ik door was gegaan met werken terwijl ik beter vast kon beginnen met koken. We willen zoveel, maar kunnen gewoonweg niet alles én niet alles tegelijk. En dat is iets wat we moeten accepteren.

A piece of focus

Dusss… probeer multitasken zoveel mogelijk te voorkomen.
Als er veel dingen op je afkomen, of je hebt veel te doen, wees je dan bewust van de situatie. Neem een adempauze. En bedenk welke keuzes je nu hebt. Wat je uiteindelijk kiest, hangt af van welk doel je hebt maar ook wat de situatie van je vraagt. Het is nog niet altijd zo makkelijk. Maar je er bewust van zijn, is echt een eerste stap. Het liefst doen we iets meteen helemaal anders, op de manier die het beste is, of zoals jij denkt dat het beste is, ik althans wel! Maar ik weet ook, je brein en je mindset moeten hier stapje voor stapje ingroeien.

 

Zoals ik hierboven al had neergezet, was ik die avond bijna niet meer toegekomen aan deze blogpost. Ik was met manlief en kids een rondje gaan hardlopen. Nou ja wij hardlopend, de kinderen fietsend en skeelerend. En dat doen is voor mij het allerbelangrijkste. Dat ik daarna amper nog aan deze tekst toekwam, vind ik dan niet zo erg.

 

Zoals in deze blog beschreven heb je dus in iedere situatie een mogelijkheid om even stil te staan bij je keuzes voor dat moment. Maar boven die momenten ligt de overkoepelende focus. Je hoofdoel, waar wil je naartoe streven, welke missie heb je? Wat is je hoofdfocus, wat zijn de belangrijkste dingen in je leven en wat zijn de onder-focusjes? De hoofdfocus is vaak wel duidelijk, alleen ligt de focus hier vaak niet op of veel te weinig, omdat deze wordt opgeslokt door andere dingen. En qua onderneming denk ik zelf vaak: wat wil ik nu precies en waar wil ik me op focussen? In mijn geval: A question that lasts forever!
Het volgende blog gaat over deze overkoepelende focus, je missie, en hoe je hier meer focus op creert. Én hoe je met een creatief brein toch de juiste focus kunt houden.

 

Ciao!
Renske

 

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief en ik geef je een seintje als het blog online staat.
Download hier: gedicht focus printable  > gebruik het als achtergrondje op je mobiel of print het uit als poster/kaart.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *