Heb jij vakantie nodig of ben je vaak aan vakantie toe? Lees dan dit blog om weer eens bewust te worden van hoe je leeft. Het is toch zonde als je echt alleen maar werkt om vervolgens op vakantie te kunnen gaan? Ergens doe je dan iets niet goed, tenminste tenzij je hier natuurlijk ok mee bent. Ik zou dat niet zijn en probeer in ieder geval zoveel mogelijk elke dag en elke week al te checken wat mijn behoeftes zijn. En pas hier mijn bezigheden zoveel mogelijk op aan.

 

Heb jij er weleens over nagedacht waarom jij op vakantie gaat? Naast natuurlijk voor mooi weer, de rust, niet hoeven werken en vooral niet hoeven werken. Tenzij je natuurlijk heel leuk werk hebt. Maar wat doe je verder op vakantie, wat voor behoeftes heb je op vakantie en dus eigenlijk ook in je ‘echte’ leven thuis, waar je wat meer aandacht én tijd aan zou mogen geven? In deze blog vertel ik je hoe ik op deze vraag kwam, wat ik graag uit mijn vakantie haal en welke dingen ik thuis ook zo veel mogelijk probeer door te voeren.

Erop uit

Net voordat we op vakantie gingen, heb ik wel even getwijfeld of we niet gewoon ergens in Nederland vakantie konden vieren omdat het zo zo’n mooi weer was. En toen ik op vakantie was en ik mijn middelste zoon voor de zoveelste keer probeerde over te halen met een blij gezicht mee te gaan naar die markt of dat stadje, heb ik mij een paar keer afgevraagd waarom ik eenmaal op vakantie zo graag erop uit ga. Wat hoop ik te vinden, te zien of doen waar ik behoefte aan heb? Ik zou dit zelfs voor de gehele vakantie op zich al kunnen afvragen. Waarom wil ik zo graag weg van huis? Voor het weer was het dit jaar absoluut niet nodig. Ik denk zelfs dat de omstandigheden in Nederland fijner waren dan in Italië, waar wij waren in ieder geval. Waar ik normaal in Nederland zweet als een otter bij 30 graden en in het buitenland niet, was het nu namelijk precies andersom.

Nieuwe dingen

Ik had er niet direct een antwoord op. Natuurlijk vind ik het, net als de meeste vrouwen, heerlijk om te shoppen. Een nieuwe stad of een markt betekent veel winkeltjes en kraampjes met kleding, schoenen, tassen en ander spul. Maar het is niet dat ik iets nodig had, of heel graag iets wilde kopen. Ok, behalve dan die felgele tas die ik heb gekocht en die leren sandaaltjes die ik  heel graag wilde hebben maar ze helaas niet in mijn maat hadden. Maar echt voor het kopen doe ik het niet. Het is een soort drang naar nieuwe dingen. Nieuwe dingen zien, iets anders doen dan ik normaal gesproken doe. Een ander land, een andere cultuur een andere taal. We zijn een soort van incognito want weinig mensen spreken je zomaar aan. En tegelijkertijd vallen we juist als Hollands gezin enorm op als we de Ikea van Florence binnenlopen. Dat vind ik grappig. Ik word blij van de smalle karakteristieke straatjes, met gekleurde huizen, oude ramen en oude deuren. De sfeer, de architectuur en de stilte in elke kerk. De tegels op de vloer, schilderingen en versieringen op de muur. Met mijn oog voor detail zie ik nieuwe vormen en patronen die me inspireren voor mijn ontwerpen. Maar natuurlijk ook de sfeer, het mooie landschap, de pizza’s én de Italiaanse ijsjes. Heel veel tijd en aandacht voor onszelf als gezin. Buiten leven en heel veel buiten zijn. De rust. Even geen 4 muren om je heen of afleiding van tv, mobiel of bekende die langskomt. Het huishouden of een ander klusje dat je moet doen waar je tijd weer aan ‘op’ gaat. Nu ik weer thuis ben, bedenk ik me dat ondanks het mooie weer, ik amper buiten ben geweest. En al helemaal niet even buiten op een stoeltje heb gezeten.

Magnifiek

Niks moeten en genieten van loze tijd en niksnutten met elkaar. Dat je weer even weet waar het om gaat in het leven. En het avontuurlijke. Je zou mij niet blij maken met drie weken op dezelfde camping staan. Ik wil de wereld zien, ook als ik er al ben geweest, zoek ik nieuwe dingen op. Ik ben nieuwsgierig, heb een open blik en kan me over veel dingen verwonderen. Het gevoel van vrijheid, overal heen kunnen gaan. Tijdens de autorit op weg naar een camping dichtbij Lucca, kreeg ik ineens dit vrije gevoel over me heen. Met ons eigen retro huisje achter de auto aan, onze drie koters achterin en manlief naast me achter het stuur. Dit is het, wij samen kunnen overal heen als we willen en dan is het goed. Dat gelukszalige gevoel, is magnifiek.

Waarom doe je vakantie

We doen heel veel dingen omdat we het van thuis uit zo hebben meegekregen. Met mijn ouders, broer en zus trokken we vroeger ook van camping naar camping door Frankrijk heen. Dat vond ik super leuk en nu dus nog steeds. Kun jij zeggen wat jou zo aanspreekt aan de soort vakantie die jij hebt? Doe je het omdat je ook wilt kunnen zeggen dat je op vliegvakantie bent geweest, of dat je te gekke dingen hebt gedaan op vakantie. Omdat het echt niet interessant is als je thuis zou zijn gebleven? Maar is dit nog steeds gelijk aan waar jij behoefte aan hebt?

 

Ik ben er weer even bewust van geworden dat ik naast al die mooie dingen die ik hierboven noem, ik veel dingen ook in Nederland had kunnen vinden. En ook in het dagelijks leven weer meer in kan bouwen. Als het ritme van werken weer begint, ben je de vakantie zo weer vergeten en daarbij juist de dingen waar het om gaat in je leven. Zoals even buiten op een stoeltje wat zitten lezen.

 

Samengevat is het bij mij vooral het gevoel van vrijheid en het avontuur wat ik op vakantie nastreef. Naast de nieuwe dingen had ik ook het vrije gevoel dat ik alles kon doen omdat niemand me kende. Ik maakte veel makkelijker selfies in een drukke winkelstraat en zou ook veel makkelijker vloggen of iets dergelijks omdat toch niemand me verstaat. De gedachte van: “ze vinden het vast raar wat ik zeg” is er dan niet. Iets om thuis meer te gaan oefenen. De vrijheid zoek ik thuis op door zo min mogelijk vastigheid te hebben doordeweeks. Het avontuurlijke en nieuwe dingen zien is voor mij zoveel mogelijk erop uit gaan. Naar musea, de zee, een onbekende stad of gewoon het strandje bij ons aan de Waal. Me nog minder druk maken om dingen. En natuurlijk is het fijn als je weer een andere vakantie in het vooruitzicht hebt om naar uit te kijken. Maar leef niet alleen maar van vakantie naar vakantie. Hoe zou je de dingen die je juist op vakantie zo fijn vind, meer thuis kunnen integreren?

Het is jouw leven

Je favoriete leven creëren, je mindset veranderen, focussen op wat jij belangrijk vind. De dingen positief bekijken. Het blijkt soms nog niet zo gemakkelijk. Het lijkt me geweldig om jou hierbij te helpen. Door middel van een coachsessie of door een sieraad voor jou te ontwerpen die jou weer laat stralen. Als herinnering aan die speciale tijd, als inspiratie voor wat je belangrijk vind of als middel om je nog meer te laten zien. Iets voor een ander doen, iets geven aan een ander, lukt ons vaak heel goed. Maar het wordt tijd dat je het jezelf gaat gunnen! Versier jezelf!

 

Ciao!
Renske

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief van lemontwist of stel direct een vraag een Renske.
Weet je al hoe jij het vakantiegevoel thuis gaat vasthouden? Zet het hieronder in een reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *