Je hebt dromen en doelen die bij jou passen. Je hebt wel honderdenéén ideeën maar je komt altijd tijd tekort. Je hobbelt maar door in dit helemaal ingevulde leven wat je nu leeft. Je zou zo graag willen weten waar die rem zit, of op zijn minst de richtingaanwijzer om eens een andere kant op te gaan. Je wilt meer tevreden zijn, meer achter je keuzes kunnen staan en wat meer bij jezelf kunnen blijven.
Als je dan eens besluit gezonder te eten, meer te bewegen, het rustiger aan te doen, lukt dit vaak wel, maar is het van korte duur en hou je het niet vol. Je schiet altijd weer terug in oude gewoontes. En je denkt: “Zie je wel, ik kan het toch niet!” en je begint daardoor niet snel weer opnieuw aan een nieuwe verandering. Of je bent bang om de controle kwijt te raken als je verandering aanbrengt. Want ja, verandering is verwarring en daar zitten we niet altijd op te wachten. Maar weet dat je juist door die verandering gaat groeien! En groeien brengt je dichter bij jezelf en jouw favoriete leven. Herken jij je hier in? Dan is dit zeker een goede oefening voor jou om te doen!

>>> Kleur de wereld in je eigen kleuren, dan wordt hij nooit ééntonig <<<

Je leven kun je opdelen in een aantal vlakken. Je kunt niet op alle vlakken net zo tevreden of gelukkig zijn. Je geluksgevoel wordt niet bepaald door het gemiddelde van de verschillende aspecten van je leven. Nu gaat het misschien op het ene vlak goed, maar ergens anders niet. En dat kan zo weer veranderen. Door de vlakken die wat minder gaan in je leven aandacht te geven en beter te maken, word je cirkel ronder en gaat het beter lopen. Teken het levenswiel in en zie hoe de situatie voor jou nu is. Hoe tevreden je nu bent op de verschillende vlakken, geeft je veel inzicht en zo weet je vanzelf waar je meer focus op mag leggen.

Na deze oefening kun je in één oogopslag zien wat in je leven lekker loopt en waar het wellicht wat hapert, spaak loopt, hobbelt. Je ziet meteen waar verandering nodig is!

De oefening:

>>> Teken onderstaande tekening na, of download het levenswiel hier >>>

Geef elk aspect een cijfer van 0-10.

Hoe tevreden ben jij op dit vlak op dit moment?
Kleur elk vlak tot dit gegeven cijfer in.

Dit is een voorbeeld >>>

 

 

Bekijk je levenswiel met mildheid. Het is onmogelijk om overal een 10 te halen. Daarbij heb je er hopelijk goed en eerlijk bij nagedacht wat voor cijfer elk vlak kreeg.

Kijk eens naar de laagste cijfers en stel jezelf de volgende vragen (de antwoorden opschrijven is nog beter!) :
> Wat maakt dat je hier minder tevreden over bent op dit moment?
> Welk cijfer zou je willen dat het wordt, oftewel bij welk cijfer zou je tevreden zijn?
> Wat is er dan verandert?
> En welke kleine stap kun je zetten om dit te veranderen?
Als je een stap heb bedacht, maar er alsnog weinig voor voelt om het te gaan doen, dan is je stap wellicht nog te groot. Probeer de stap dan nog kleiner te maken. Misschien kun je er hulp bij vragen en als je dat lastig vindt, ga dan eerst oefenen met hulp vragen. Het hoeft niet meteen perfect en je mag jezelf tijd gunnen. Als je de kleine stap weet, schrijf deze op bij je levenswiel. Pak je agenda erbij en kijk waar je tijd vrij kan maken om het in te plannen. Vertel ook anderen wat je graag wilt veranderen. Hang jouw ingekleurde levenswiel (en je plannen) ergens op waar je het elke dag ziet. Zodat je er bewust én onbewust mee bezig blijft en jezelf inspireert om er elke dag mee bezig te blijven.

En wellicht kun je er dan over een tijdje een vlakje bijkleuren?

Om je doelen en dromen helder te krijgen is het heel leuk om na deze oefening een Visionboard te maken. Bestel bij Lemontwist een DIY Visionboard en ga thuis aan de slag met het maken van je eigen Visionboard. Klik hier om te bestellen.

Heb je vragen, mail naar info@lemontwist.nl

Ciao!
Renske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *