De meest deprimerende dag van het jaar. 2019 is net gestart, je hebt er al een paar weken werken opzitten. Je energieboost van het begin van een nieuw jaar is ingekakt en je goede voornemens raken alweer wat op de achtergrond.

Hoewel ik het ergens niet nodig vind, omdat ik van mening ben dat je je humeur niet moet laten bepalen door dingen van buitenaf, is het ook wel weer mooi bedacht, Blue Monday. Omdat het een reden geeft om er eens over na te denken. En we nu massaal gaan delen waarom het vandaag vooral een hele fijne dag is voor jou. Super, maar sta je ook weleens stil bij je gevoelens en emoties?

>

Blue Monday is in 2015 bedacht door de Britse psycholoog. Het is de dag dat de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. De goede voornemens zijn mislukt en vakanties zijn nog ver weg. Aldus Wikipedia.

<

Bij deze aan jou de vraag: Wat doe jij als het even niet zo lekker met je gaat? Wat doe je als je je kut voelt? Ga je iemand opbellen of bij iemand langs om je weer op te vrolijken? Ga je je helemaal zielig voelen, zet je een dramatische film op om heerlijk bij weg te janken? Of hou je het bij jezelf en wacht je rustig af tot de storm weer gaat liggen?

Onderzoek je wel eens waar je verdriet/emoties vandaan komen of richt je je meteen vol op de buitenwereld die er de oorzaak van is en jou van alles heeft aangedaan? Of wuif je het zo snel mogelijk weg en stort je je vol op allerlei dingen doen, zoek je afleiding, zodat je niet stil hoeft te staan bij dat minder fijne gevoel?

Wat je ook doet, als jou dat op dat moment helpt is dat vooral heel ok. Het is niet altijd mogelijk om meteen iets met je rotgevoel te doen.

Zelf wuifde ik zo’n vervelend gevoel altijd meteen weg. Ik vond dat ik daar niet over mocht zeuren, was heel streng voor mezelf en vond het totaal niet nodig. Ik had geen reden om me kut te voelen. Ik nam mijn eigen gevoelens totaal niet serieus. Maar als je je eigen gevoelens niet serieus neemt, zoals ik deed, neem je daarmee jezelf niet serieus en maak je jezelf onbelangrijk. Nu doe ik dat anders.

Het is allemaal niet zo ingewikkeld. Een zo leuk mogelijk leven hebben, dat is toch waar het om gaat.

Als jij je rot voelt, is dat niet zomaar en om niks. Blijkbaar is er iets wat je niet leuk vindt. Je kunt daar wel aan voorbij gaan zoals ik deed, je kunt er enorm in blijven hangen en jezelf zielig vinden of alles buiten jezelf de schuld geven, maar die manieren gaan jou niet helpen om achter de werkelijke oorzaak te komen. Leg je verdriet, boosheid of frustratie niet bij een ander neer, maar ga na wat jij zou willen. Neem de verantwoordelijkheid van je eigen shit en ook het oplossen ervan. Stort je hart ook niet zomaar bij een ander uit, zodat jij lekker opgelucht weer verder kan. Probeer er dan juist pratend achter te komen wat je echt dwars zit. Is er misschien vroeger iets gebeurd, wat niet leuk was voor je. En brengt de situatie van nu dit gevoel weer omhoog? Sta er eens bij stil en ga op onderzoek uit, wat je nu echt dwars zit. Ga eens na welke situatie er nu voor zorgde dat je je zo voelt. Wat maakt je nu zo boos of verdrietig? En wat wil je het allerliefst? Je kunt je niet altijd happy voelen. Dat hoeft ook helemaal niet, dat heet leven. Het is ok als je je eens niet ok voelt. Maar blijf je gevoelens en emoties wel serieus nemen. Dek ze niet af met boosheid en verwijt of joh niks aan de hand maar luister naar wat ze je willen vertellen. En leer daarvan.

Het leven.
net als ik denk dat ik het snap
begrijp ik er toch weer geen fuck van.

Als mij nu iets dwars zit, helpt het mij om te schrijven en dan kom ik er vaak wel achter waarom ik me zo voel. Allereerst vind ik het ok dat ik me niet ok voel. Een hele belangrijke bij mij. Daarna laat ik het een paar dagen sudderen. Omdat ik in het begin niet altijd weet waarom ik me zo voel. Dit is echt iets wat ik heb geleerd dit laatste jaar. Om op een andere manier met mijn gevoelens en emoties om te gaan. Of ze überhaubt te mogen voelen. En ik hoop dat je eens kan nagaan hoe jij dat doet en of je jezelf genoeg serieus neemt. Niemand anders gaat dat voor je doen, het is aan jou hoe leuk je het maakt. Ik heb gemerkt dat hoe meer ik die nare gevoelens toelaat, de positieve gevoelens ook grootser zijn. En dat maakt het leven voor mij dus alleen maar leuker. Vechten tegen je gevoelens en emoties is een deur dichtgooien naar zelfontplooiing. Het is jouw leven. Maak er wat van, elke maandag en alle andere dagen van je awesome leven!

we are
not the same
tomorrow

Ciao!
Renske

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *