Toen ik me eerder deze week bedacht een blog te schrijven over vrouwendag, had ik nog even geen idee waarover ik zou schrijven. Vorig jaar heb ik al een lovend stuk geschreven over vrouwen. En ik bedacht misschien kan ik me eens afvragen wat ik ervaar als vrouw, in de samenleving waarin ik nu leef? We krijgen zoveel mee uit de media dat het soms lastig is om je eigen mening erover te hebben. Dus op mijn beurt vraag ik aan jou: wat ervaar jij nu als vrouw (of man) in de samenleving waarin je leeft? Heb je het idee dat je gelijk wordt behandeld?

Roze muisjes

Nee, ik word niet hetzelfde behandeld als een man. En heel eerlijk, dat zou ik ook niet willen. We zijn nou eenmaal verschillend. Qua werk e.d. mogen er meer vrouwen op hoge functies en de lonen gelijk getrokken worden. En zo zullen er nog meer dingen zijn die nog veel verandering mogen hebben. Bijvoorbeeld dat de blauwe en roze muisjes net zo duur mogen zijn in de supermarkt. Er blijken best veel vrouwelijke of roze producten, duurder te zijn dan die van de mannen. Heel vreemd.

Net nadat ik op Instagram zag dat iemand deelde dat de roze muisjes duurder zijn dan de blauwe, de roze kinderstep duurder was dan de blauwe step en zo nog een paar verschillen viel me nog iets op. Mijn man en ik bekeken een tijdje terug bergschoenen bij de Decathlon. Ik zag twee naar mijn idee, identieke bergschoenen voor mannen en vrouwen, alleen een andere kleur. Het verschil in prijs was €40,-! Ik hoef je niet te zeggen welke duurder was. Ik heb Decathlon eergisteren gemaild waar dit prijsverschil vandaan kwam. En zij mailde mij netjes een dag later terug dat de vrouwelijke variant een aantal betere en vernieuwde kwaliteiten aan de schoen had zitten waardoor deze duurder was. Ik zag het verschil niet, maar goed.  Wel netjes geantwoord.

Grote wijsheid

Ik ben best gelukkig als vrouw in de maatschappij van nu. Ja ik zou wel meer willen betekenen. Ik zou meer te zeggen willen hebben. Ik wil meer waarde inbrengen. Ik zou meer gelijkwaardig met mannen worden gezien. Maar diegene die dit kan doen, ben ik zelf. Om het beeld en de praktijk te veranderen moeten we niet alleen maar roepen dat vrouwen nog steeds niet gelijk met mannen worden gezien. We moeten zelf ook actie ondernemen. En dit niet alleen maar in onze eigen gedachten houden. Als vrouwen houden we onszelf nog steeds veel te klein. En daardoor blijven we misschien ook als mindere in de maatschappij gezien.

Veel van ons zijn opgevoed met het idee dat we hulp van buitenaf nodig hebben. Dat de wijsheid buiten onszelf ligt. Nu leren we steeds meer dat die wijsheid in onszelf zit. Maar daarmee hoeven we niet alle hulp af te wijzen. Het is en en. Naast de wijsheid van buitenaf, ook zorgen dat je de wijsheid in jezelf kan vinden. Naast onze innerlijke criticus, ook wel genoemd als gremlin, poison parrot (deze vond ik zelf erg leuk klinken) of innerlijke rechter, hebben we ook een innerlijke mentor, een fluisterstem, onze fan of bewonderaar in ons. Als je naar die stem luistert, heb je de juiste motivatie te pakken. Om jezelf niet langer klein te houden, maar te gaan doen wat je graag wilt doen.

Het is een logisch vervolg van de wijze hoe het vroeger was. Vrouwen vinden het gewoon heel moeilijk om echt ons gebied te ownen. Om het podium te pakken. Te laten zien dat we er zijn en wat we in huis hebben. Om te zeggen, hey hier ben ik en kijk mij nou eens!

Laten we de mannen af en toe kietelen

Toch houd ik ook erg van de verschillen tussen mannen en vrouwen. Heel eerlijk, ik vind het fijn als er soms voor me wordt gezorgd. Als de deur voor me opengehouden wordt, als ik ergens voorrang krijg, vanwege mijn vrouw zijn. Sommige dingen horen bij mijn man en daar hoef ik me niet mee te bemoeien. Ik wil hem het vertrouwen te geven dat hij dit zelf kan. Ik wil geen watje aan mijn zijde. Die alles steeds aan mij af laat hangen omdat ik het denk beter te weten. En ik denk dat we daarom de mannen ook mogen blijven kietelen. En zorgen dat ze ook de aandacht krijgen die ze verdienen. Weet jij bijvoorbeeld wanneer het mannendag is? “Die is er niet”, zei mijn schoonmoeder vanmorgen. Ik had het eerder deze week opgezocht. En die is er dus wel degelijk, alleen hebben wij er in Nederland geen aandacht voor.

Mannendag

Ik geloof er sterk in dat we als vrouwen meer mogen stralen, maar dat we hier wel zelf ons best voor moeten blijven doen. Dat we juist mogen genieten van de verschillen en onszelf niet op elk vlak enorm hoeven te bewijzen. En dat we de mannen mogen kietelen en ook belonen dat ze zo goed met ons meebewegen hierin. Mannendag is op 19 november, kun je die vast in je agenda zetten. Als we de mannen dan ook laten weten hoe goed ze bezig zijn, zijn we daarin in ieder geval lekker gelijk bezig ;).

 

Benieuwd hoe jij meer kunt stralen, je innerlijke motivator vindt en erachter komt wat je echt leuk vindt? Binnenkort lanceer ik een online training waarbij je dit leert, mail me om met de pilot mee te doen: info@lemontwist.nl 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *