Geïnspireerd door de film The Age of Adeline, schreef ik deze blogpost. In de film gaat het over Adeline, een vrouw die vanaf haar 29ste niet meer ouder wordt. Meer dan 80 jaar blijft ze 29. Kun je denken, wow dat is relaxed! Maar bedenk dan dat de rest om je heen wel ouder wordt. Haar dochter haalt haar in qua leeftijd, ze kan zich nooit echt settelen en leeft eigenlijk niet echt. Tot ze op een gegeven moment besluit dit wel te doen en ervoor kiest liever liefde te kennen én verliezen dan het helemaal niet te hebben gekend. Met Michiel Huisman 🙂 . Hele mooie film!

Life is what happens to you while you’re busy making others plans.
John Lennon.

Ga ‘m zeker kijken! Het inspireerde mij om iets te schrijven over ouder worden en hoe we hier vaak tegenaan kijken. Ik hoop je een ander idee te geven over ouder worden en hoe je hier op een andere manier tegenaan zou kunnen kijken. Over het onrustige gevoel dat ouder worden je kan geven en wat je hieraan kunt doen. Om met meer focus en aandacht echt te genieten van het leven.

 

Van de ene kant willen we graag ouder worden. Het zou in ieder geval wel gezond en handig zijn als je dat wilt. Als je niet ouder wilt wordt, kun je niet leven. Je wilt leven. En de enige consequentie die daarbij hoort is dat de tijd verstrijkt en je ouder wordt.
Ik ben bij het schrijven van de blogpost 36 jaar. Voor sommige ben ik dan al best oud, voor anderen nog superjong. Ik heb al een tijdje geleden besloten (ongeveer toen ik 34 werd) hier niet zoveel meer van te vinden. Je creëert er namelijk alleen maar gedachten meer die je niet helpen om er positief tegenaan te kijken. Zoals ik het heb meegekregen in de maatschappij en je hoort het waarschijnlijk ook vaak om je heen, misschien zeg je het zelf ook; ouder worden is stom, je gaat steeds minder kunnen, bent niet meer zo fit, je gaat er steeds lelijker uitzien etc…vul zelf maar in. We houden deze negatieve kijk erop zolang we dit blijven zeggen.

 

We zeggen tegen onze kinderen; hier eet jij dit maar op, jij moet nog groeien Terwijl, als je wilt je op je 80ste nog mag groeien! Ok misschien niet lichamelijk que lengte en de groeien als een kind. Maar dat is opgroeien. Groeien mag je je hele leven nog blijven doen. Groeien is bijleren, in beweging blijven, verandering. Net als in de natuur. Als je niet in beweging blijft, verandert en groeit, ga je dood. Blijf daarom altijd bijleren. Deel je eten met je kind in plaats van alles te geven en jezelf weg te cijferen. Laat kinderen zien dat je altijd goed voor jezelf mag zorgen. Wees hierin het voorbeeld zodat zij dat ook doen.

Kijk, daar ging weer een dag voorbij!

Ouder worden kan je misschien een onrustig gevoel geven. Het gevoel dat je nog iets wilde doen, maar de tijd je lijkt in te halen. Waardoor je denkt dat het geen zin meer heeft en het je min of meer verlamd.

 

Wat je kan helpen is om meer rustmomenten in te bouwen om met meer aandacht te gaan leven. Dit lijkt misschien tegenstrijdig omdat als je weinig tijd hebt en veel wilt doen, je juist harder zou moeten werken maar het tegenovergestelde is waar. Als je rustiger aan doet en juist een aantal versnellingen terug schakelt, kun je met zoveel meer aandacht en focus aanwezig zijn in alle momenten waardoor de tijd juist langzamer gaat. Mindfulnes. Mindful betekent “met aandacht”. Je kiest bewust waar je je aandacht op richt en hoe je dat doet. Je zult meer kunnen genieten van de leuke momenten, maar leert ook beter omgaan met de minder fijne momenten. Niet alleen maar stil staan tijdens je vakantie maar ook in je doordeweekse bestaan wat vaker letterlijk stil staan, of zitten ;). Neem vaker de tijd om iets met volle aandacht te doen zonder afgeleid te worden. Mediteer, ga het bos in, ga tijdloos op in iets totaal onzinnigs of creatiefs. Zorg dat je met volle aandacht bij dit ene moment of de activiteit bent. Probeer de afleiding in de vorm van je vele gedachten of telefoon uit te zetten. Dit kan je ook opzoeken door sommige momenten niet meer op je automatische piloot te doen. Steeds een andere verrassende route naar je werk.  Of door alledaagse terugkerende handelingen eens met je andere hand/arm/been te doen. Bijvoorbeeld tanden poetsen met je andere hand (serieus, is niet te doen!)

Time good wasting
Wasn’t wasted

Rust in je hoofd creëren is heel belangrijk. Het zorgt ervoor dat je meer kunt genieten van de dingen die je nu aan het doen bent. Je meer aandacht en focus hebt. Je niet bezig bent met te bedenken wat je eerder had willen of moeten doen (verleden) en ook niet bezig bent met wat je nog wilt of moet doen (toekomst). Alles wat je hebt is nu. En dit moment. En deze leeftijd. En dat is precies goed. Stop ermee iets van te vinden, het is gewoon zo. Vind jezelf geweldig. Wees dankbaar en geniet. Dat kan op elke leeftijd. Als je dan toch het voorrecht hebt om ouder te worden, kun je maar beter van elke seconde genieten en er het mooiste van maken!

 

Ciao!

 

Renske

 

Ps vanaf september bied ik coaching aan voor mensen die zich hierin herkennen:

🍋Je wilt graag ergens mee beginnen; dieet, sporten, nieuwe baan, onderneming etc maar je loopt snel vast en begint niet.
🍋Je hebt het gevoel dat er meer in je zit maar je weet niet hoe je het eruit krijgt.
🍋Je wilt meer rust in je drukke bestaan en in je hoofd.
🍋Je wilt eindelijk de moed vinden om echt die stap te durven nemen en er vol voor te gaan.
🍋Je twijfelt veel, bent onzeker en maakt daardoor geen duidelijke keuzes.
🍋Je hebt moeite om voor jezelf te kiezen.

Neem contact op voor meer info@lemontwist.nl of whatsapp: 0641451473

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *