Hoe word je creatiever

drie must do's die je creativiteit aanmoedigen

Hoe zorg je er nu voor dat je creatiever word? Dat je veel ideeën kunt bedenken, inspiratie hebt om iets te maken en oplossingen kunt bedenken? In dit blog deel ik drie must-do’s om je creativiteitsspier te trainen.

Creatief doen zit in het maken van dingen. Schrijven van teksten, een sieraad maken, haken, breien, tekenen, schilderen… dit is iets vanuit gevoel en intuïtie. Hier komt denken soms ook bij kijken maar als je echt in een flow zit denk je er als het goed is niet teveel bij na. Creatief denken is het bedenken van oplossingen voor een project, vraagstuk en/of probleem.

Iedereen is creatief.
Creatief zijn is iets wat je lang geleden moeiteloos deed. Je speelde, je bedacht, je deed gewoon allerlei creatieve dingen zonder er veel bij na te denken. Door het schoolsysteem waarbij presteren belangrijk is of door iets dat het leven heet, is je creativiteit wellicht wat naar de achtergrond geraakt. Je kunt hier verandering in aanbrengen door hier dagelijks meer mee bezig te zijn.

Creatiever worden is te vergelijken met het leren van piano spelen. Dat is niet iets wat je van de ene dag op de andere kunt. Ook als je het jaren geleden wel hebt geleerd, zul je er niet meteen weer een eind op weg spelen. De musicale genieën even uitgezonderd. Je zult (opnieuw) moeten oefenen, de spieren van je vingers trainen, noten leren en je hebt er een instrument bij nodig, in dit geval een piano.

Elke dag oefenen om er beter in te worden. Tot je het steeds beter onder de knie krijgt, het steeds meer vanzelf gaat. Je er niet meer bij na hoeft te denken en het steeds meer met je gevoel doet.

Zo is dat ook met je creativiteit. Hoe meer je ermee werkt, hoe meer je uit jezelf kunt halen. Hoe minder input of inspiratie je van buitenaf nodig hebt. Hoe meer je merkt hoe fucking creatief je eigenlijk al bent. Dat je merkt dat die creatieveling nog ergens in je verstopt zit!

stuart-ruff-0N3bDGe_j_U-unsplash small

de drie must do's!actie
.

Yes go go go. Actief met je vraag/project aan de slag. Je bent er volop mee bezig, hebt volledige focus op datgene wat je aan het doen bent. Of je nu iets aan het creatiefs aan het maken bent, iets tofs wilt bedenken en met een oplossing of vraagstuk bezig bent. ontfocussen
.

Even helemaal niks! Je ergens anders op richten. Even totaal iets anders doen en niet meer bezig zijn met je actieve project of vraag. Je bent ermee bezig geweest, het zit volop in je brein te broeden, tijd om het even los te laten. In dit deel zet je je onbewuste aan het werk, dus je bent wel degelijk hééél hard bezig, alleen dan onbewust.uit je routine
.

Uit je vastgeroestigheid. Je dagelijkse dingen anders doen dan anders. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals je tanden poetsen met de ‘verkeerde’ hand, andersom je jas aandoen. Stel jezelf voor een kleine of grotere uitdaging stellen. Allemaal om te zorgen dat je uit je vastigheden komt en je hersenen wakker schudt!

In de volgende blog zal ik meer ingaan op het onderdeel actie!
Hoe kun je actief aan de slag met je creativiteit? Hoe zorg je ervoor dat je veel ideeën krijgt, inspiratie krijgt en volle focus hebt en houdt op je creatieve project? Of dit nu creatief doen of creatief denken of een combinatie van beide is.

Renske paintback

Ik ben Renske de Haas van Lemontwist. Mijn creatieve uiting heeft vele vormen gehad en de laatste paar jaren komt dit tot uiting in de vorm van sieraden. Creativiteit is zeg maar mijn ding en ik vind het super interessant hoe dit werkt. Het is mijn missie om jou te leren hoe jij creatiever kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *