Wat heeft je creatieve jij nodig,
om in de flow te komen?

10 tips die je helpen om in je flow te komen

Ik heb deze mega funny tip: zie je creativiteit als een tamagotchi. Weet je nog, dat virtuele huisdier ei die je zelf kunt verzorgen? Het moet op tijd eten, drinken etc. Het heeft behoeften. Jouw creativiteit heeft ook behoeften om in een flow te kunnen komen. Ga eens voor jezelf na wat de behoeften zijn van jou creativiteits tamagotchi. De volgende keer dat je wel/niet in flow zat, wat hielp je wel of leidde je juist af van die flow?

10 tips die je helpen om in je flow te komen:

Zorg dat je fit bent en energie hebt.
Met fit bedoel ik dat je uitgerust bent. Dat je genoeg hebt geslapen, dat je niet enorm gestresst bent etc. Creatief zijn kost energie. Zorg er dus voor dat het energiebalkje van je tamagotchi vol zit zodat je deze energie kunt gebruiken. Dat je je kunt focussen en concentreren. Het mooie aan creativiteit is, dat als het lukt en je komt in die flow en het stroomt, dan krijg je er dubbel zoveel energie voor terug. Wat je er aan energie in gooit, komt er dan zeker weer uit! Zorg dat elke vezel in je lijf weet en zegt: yes ik heb er zin in en heb de energie ervoor! Volle focus en concentratie voor je flow.

Maak het strak om je heen.
Soms heb je rommel in je hoofd hangen dat opgeruimd moet worden. En soms heb je de rommel letterlijk om je heen liggen waardoor je niet helder kan denken. Ga dit dan eerst opruimen. Maak ruimte in je omgeving zodat je hier niet door afgeleid wordt. Dit kan overigens ook heel erg helpen voor iets anders dat je dwars zit.

Leg je spullen vast klaar. 
et helpt als datgene wat je wilt doen je als het ware uitnodigt of roept: Kom lekker met mij werken! Daarom de tip: leg alles wat je nodig hebt voor dat wat je wilt doen of maken, van tevoren vast klaar. Bijvoorbeeld de dag ervoor. Dat voorkomt dat je op het moment dat je ermee aan de slag wilt, moet gaan zoeken of er achter komt dat je iets mist. En zo kun je direct aan slag op het moment dat je dat wilt.

Stap voor stap.
Soms is een project zo groot, dan is het nodig om je project in kleine projecten te hakken. Maak de grote stappen zo klein dat je ergens mee kunt beginnen. Zie niet meteen het hele project voor je waardoor het als een grote berg voor je staat en je wellicht stagneert. Begin met enkel een paar meter hoger te klimmen.

Één klein stapje.
Doe vast één klein stapje van je taak of project om je enthousiasme te wekken. Dit kan enkel het klaarleggen van je spullen zijn. Neem hier niet meer dan 10 minuten de tijd voor of doe het op een moment dat je er niet te lang mee door gaat. Bijv. net voor een afspraak. Wil je ergens over schrijven, schrijf dan vast wat punten of onderwerpen op. Wil je iets maken, begin vast met een klein stukje van het maak-proces. Een kleine schets kan al genoeg zijn. Het zorgt ervoor dat je zin krijgt in je taak of project en al helemaal enthousiast wordt. Als je er dan met die zin en enthousiasme op een later moment voor gaat zitten, heb je het kleine begin al gemaakt en kun je gelijk lekker doorpakken!

Heb zin in je project.
Dit is het belangrijkste van alles. Zin hebben en enthousiast zijn over je project is het belangrijkste om de creativiteit los te maken en in flow te kunnen komen. Als je geen zin hebt, onderzoek dan hoe dit komt. Er kunnen verschillende redenen voor zijn zoals kennis die ontbreekt, te moeilijk of de angst dat je het niet kunt of goed genoeg zal doen. Kijk dan wat je kunt doen om te zorgen dat je zin weer terugkomt. Lees bijvoorbeeld informatie over het onderwerp van je project zodat je er meer over leert, vergroot je zelfvertrouwen dat je het kunt of ga eerst nog iets opruimen.

Visualiseer het resultaat.
Wat je zin en moed om te beginnen kan vergroten is visualiseren. Zie voor je hoe het zal zijn als je klaar bent met je project. Wat heb je dan bereikt, wat heb je geleerd? En vooral ook: hoe voelt dat? Hoe cool zou het zijn, hoe blij of wellicht opgelucht ben je dan? Trots op jezelf dat het is gelukt. Probeer het eindresultaat zo goed mogelijk voor je te zien. Fantaseer, het is jou visualisatie, jij bepaalt hoe groots het gaat worden!

Fouten maken mag.
Sta jezelf toe om fouten te maken. Wat je vaak kan tegenhouden is je grote neiging tot perfectie. Je wilt het helemaal goed doen, maar niks is perfect en 100% goed bestaat niet. Laat jezelf spelen, laat jezelf dingen uitproberen, laat los dat het in één keer goed moet. Je creativiteits tamagotchi kan niet in één keer jouw voor gezongen liedje nazingen. Ok het is een klein computertje, dus misschien kan hij het wel. Maar je snapt wat ik bedoel. Geef jezelf die toestemming.

Maak ruimte in je hoofd.
Creativiteit vraagt iets van je. Het heeft ruimte nodig in je brein om rond te dartelen, om te dansen, om te springen. Dat is er niet als het vol zit met allerlei andere to do’s. Dat kan niet als je je erg druk maakt over iets. Kortom, dat kan niet als je hoofd vol zit met allerlei andere dingen. Creativiteit heeft ruimte nodig, een leeg en vrij hoofd om lekker in rond te springen. Geef het daarom die ruimte!

Doe het voor jezelf.
Maak of doe iets omdat je het zelf leuk vindt. Doe het niet om de wereld te redden of om anderen te helpen. Doe het omdat jij het wreed interessant vindt en er alles over wilt weten, schrijven, doen. Omdat het belangrijk is voor jou om ermee bezig te zijn. En als je er dan succes mee hebt is dat natuurlijk mooi meegenomen. Als je het voor jezelf doet hou je het vol en blijf je er met plezier mee door gaan. Anderen merken dit vanzelf op en worden enthousiast door jouw enthousiasme.

“Volg je fascinaties, obsessies en impulsen. Vertrouw daarop. Creeër iets, het maakt niet uit wat, wat in jouw hart een revolutie teweegbrengt. De rest komt vanzelf.” (Elizabeth Gilbert)

Er zijn vast tips die je herkent en die je al doet en dat het jou helpt. En zullen ook dingen zijn waar je nog aan kunt werken. Het is een ongoing leerproces waarbij je iedere keer weer een ander stukje tackelt en meeneemt. Blijf je creativiteit zien als die vrolijke tamagotchi die je aandacht mag geven.

Onderwerpen voor volgende blogs zijn; hoe je tijdens flow, in je flow kunt blijven en niet snel afgeleid wordt en vaardigheden, jou must-haves die je nodig hebt om creatief te zijn. Suggesties voor een mooi onderwerp mbt creativiteit zijn welkom!

Renske paintback

Ik ben Renske de Haas van Lemontwist. Mijn creatieve uiting heeft vele vormen gehad en de laatste paar jaren komt dit tot uiting in de vorm van sieraden. Creativiteit is zeg maar mijn ding en ik vind het super interessant hoe dit werkt. Het is mijn missie om jou te leren hoe jij creatiever kunnen worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *